9 savjeta za uspješnu provedbu mjere samozapošljavanja HZZ-a

/, Novosti, Savjeti za obrte, Savjeti za pravne osobe/9 savjeta za uspješnu provedbu mjere samozapošljavanja HZZ-a

9 savjeta za uspješnu provedbu mjere samozapošljavanja HZZ-a

Odlučili ste krenuti u poduzetničke vode? Želite odlučili koristiti poticaje HZZ-a? Pročitajte ovih 9 savjeta za uspješnu provedbu mjere samozapošljavanja HZZ-a. Dobrom pripremom osigurat ćete kvalitetnu provedbu svih zacrtanih aktivnoti te smanjiti rizik od povrata sredstava zbog nepravilnosti.

  1. Dobro se informirajte o svim uvjetima mjere na službenim stranicama mjere.hr i raspitajte se o svim nejasnoćama kod svog savjetnika u Područnom uredu HZZ-a.
  2. Kod predaje sve dokumentacije vezane za provedbu mjere pripremite dopis na koji Vam se netko od ovlaštenih osoba može potpisati i upisati datum kada su dokumentaciju zaprimili.
  3. Ovisno o mjeri, svakih tri do šest mjeseci predajete dokumentaciju u HZZ . Dokumentacija uključuje JOPPD obrasce s potvrdom zaprimanja, potpisane obračunske liste te izvod s banke gdje su vidljive uplate doprinosa i plaća. U slučaju kombiniranja s mjerom stručnog osposobljavanja do petog u mjesecu dostavlja se i Izvještaj o prisutnosti i ispunjavanju obveza za prethodni mjesec. Izvještaj se može poslati i putem e-maila.
  4. Početkom svake godine provjerite što se sve promijenilo, od zahtjeva i dokumentacije koje traži HZZ do zakonski propisanih osnovica za izračun doprinosa.
  5. Ako razmišljate o tome da zaposlite osobu preko neke od ponuđenih mjera na HZZ-u, imajte na umu da su osim mjera za samozapošljavanje, većina sredstava za ostale mjere raspoloživa samo u prvoj polovici godine. Uvijek možete predati zahtjev, međutim pripremite se na čekanje koje traje dok se ne pojave slobodna sredstva.
  6. Unaprijed se raspitajte o tome koji se najmanji iznos bruto plaće za određenu osobu može ugovoriti. Iznosi ovise o stupnju obrazovanja osobe i mjeri za koju se sklapa ugovor.
  7. Ako trebate uplatiti doprinose za manje od mjesec dana, obavezno prilikom obračuna doprinosa od pripadajuće bruto osnovice računajte na 6 decimala.
  8. Redovito do petnaestog u mjesecu plaćajte doprinose za proši mjesec i obratite pažnju da sve bude na isti dan – uplata obveznih doprinosa (i neto plaće – ovisno o mjeri) i predaja JOPPD obrasca Poreznoj upravi.
  9. Vaš djelatnik se obavezno mora potpisati na obračunsku listu kao dokaz da ste mu istu predali.

(Izvor: prilagođeno prema Women in Adria)

HS Consulting i mjere HZZ-a

Naši klijenti uspješno su pokrenuli vlastiti posao kroz mjere HZZ-a uz našu pomoć. Pročitali ste ovih 9 savjeta za uspješnu provedbu mjere samozapošljavanja HZZ-a i imate još nejasnoća? Javite se našim stručnjacima koji će s vama proći kroz svu dokuemtnaciju te Vas na temelju dosadašnjeg iskustva uputiti u sve detalje oko pripreme i provedbe plana. Kontaktirajte nas klikom ovdje. Više detalja o samoj mjeri možete provjeriti ovdje.

Imate ideju za vlastiti posao? Trebate pomoć u pripremi poslovnog plana ? Javite nam se i naši stručnjaci će besplatno ocjeniti Vašu ideju.

Ispunite obrazac