Plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini – preostala sredstva stavljaju se na raspolaganje poljoprivrednicima

/, Novosti/Plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini – preostala sredstva stavljaju se na raspolaganje poljoprivrednicima

360 milijuna eura programskih sredstava

Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. namijenjen je razvoju ruralnih područja, povećanju životnog standarda, razvoju poljoprivrede i povećanju konkurentnosti. Tijekom 2019. godine na raspolaganje se stavlja ostatak cjelokupne alokacije kroz 30-ak postupaka dodjele ukupne vrijednosti 360 milijuna eura čime će tijekom 2019. godine cjelokupna programska sredstva Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. biti aktivirana.

Indikativni plan objave natječaja

Objavljen je i indikativni plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini.

Natječaji koji se neće provoditi u 2019. godini

Sredstva pojedinih tipova operacija Programa već su u potpunosti iskorištena pa ove godine neće biti natječaja za 6. 1. 1. (potpora mladim poljoprivrednicima) i 6. 3. 1. (potpora malim poljoprivrednicima). Međutim, mladi i mali poljoprivrednici dalje se mogu financirati iz Programa ruralnog razvoja i to putem natječaja koje provode 54 lokalne akcijske grupe. Za operaciju 4. 1. 1 također neće biti raspisivani natječaji u 2019. godini, izuzev natječaja za sektor tovnog govedarstva.

Tijekom 2019. podrška rastu i razvoju poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora

U 2019. godini nastavlja se podrška rastu i razvoju poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora putem financijskih instrumenata – novog oblika financiranja uvedenog tijekom 2018. godine, namijenjenog subjektima malog gospodarstva, za čije se investicije iz Programa ruralnog razvoja omogućavaju povoljniji uvjeti financiranja (niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate i veća mogućnost počeka) uz smanjenje zahtjeva prema korisnicima financijskih instrumenata.

Zahtjevi za zajmove u 2019. godini

Tijekom cijele 2019. godine HAMAG-BICRO nastavlja zaprimati i obrađivati zahtjeve za zajmove za ruralni razvoj, a do kraja prvog tromjesečja 2019. godine bit će dostupna i Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, kojima se osigurava pokriće glavnice kredita ili leasinga do najvišeg iznosa od 1,3 milijuna eura i to sa stopama jamstva od 70%, odnosno do čak 80% za projekte mladih pojoprivrednika i za ulaganja u mljekarski sektor. Navedena jamstva također omogućavaju financiranje obrtnih sredstava iznosa do 200.000 eura, odnosno do 30% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova kredita.

Informacije o natječajima Program ruralnog razvoja 2014. – 2020. planirana za 2019., kao i o detaljima provedbe financijskih instrumenata za ruralni razvoj, dodatno se informirajte ovdje.


Imate projektnu ideju? Trebate pomoć u pripremi poslovnog plana i apliciranju projekta? Javite nam se i naši stručnjaci će besplatno ocjeniti Vašu projektnu ideju.
Ispunite obrazac