Nova pravila u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda

//Nova pravila u mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda

Najznačajnije izmjene Nacionalnog programa kod mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda, a koje bi trebale pridonijeti boljem povlačenju sredstava navedene su u nastavku.

Novim izmjenama povećan je intenzitet potpore s 50 % na 75 % (osim za doprinose u naravi), ukinuta su ograničenja ukupno prihvatljivog troška po projektu i minimalnog iznosa potpore po projektu. Također jedna od važnijih novosti koja ide na ruku korisnika je mogućnost da se po odobrenom projektu ostvari predujam u iznosu od 80% odobrene potpore, a dozvoljena je i obročna isplata po svakoj završenoj aktivnosti unutar projekta. Otvorena je i mogućnost isplate potpore za rad za koji nije provedeno plaćanje potkrijepljeno računima (doprinosi u naravi), uz intenzitet potpore 50 % prihvatljivih troškova.

Cilj ove mjere je povećanje konkurentnosti proizvođača kroz prilagodbu postojećih vinograda novim tehnikama upravljanja vinogradom i zamjenu sortimenta s visoko kvalitetnim sortama s naglaskom na autohtone sorte te premještanje vinograda na područja koja daju bolju kvalitetu grožđa (na nagibima). Vinogradari upisani u Vinogradarski registar ovu mjeru mogu koristiti za zamjenu sorata vinograda, premještanje vinograda i promjenu gustoće vinograda, promjenu nagiba, izgradnju terasa, navodnjavanje i sl. Maksimalni iznos potpore po projektu je 750.000 eura.

Do sada je za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovorila 43 projekta u vrijednosti 46 milijuna kuna potpore.

Objava natječaja za mjeru Restrukturiranje i konverziju vinograda natječaj kreće od 18. svibnja 2018. godine, dok se objava natječaja za mjere Informiranje u državama članicama očekuje i Ulaganja (izgradnja i/ili opremanje) očekuje u lipnju 2018.

Utvrđena visina sredstava namijenjenih za sektor vina iznosi 10,8 milijuna eura godišnje.

Do sada je u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za sve tri mjere ugovoreno 274 projekta za 202 milijuna kuna potpore. Ukupna vrijednost svih ugovorenih projekata iznosi 560 milijuna kuna. (apprrr.hr)

Više o natječaju možete pročitati ovdje.

Ukoliko imate projektnu ideju ili Vam je potrebno više informacija o ovom natječaju slobodno nas kontaktirajte na email adresu info@hsc.hr ili ispunite kontakt obrazac ovdje.