HRVATSKA SEKCIJA IEEE: Oliver Jukić nagrađen je za izniman inženjerski doprinos

/, Novosti/HRVATSKA SEKCIJA IEEE: Oliver Jukić nagrađen je za izniman inženjerski doprinos
Oliver Jukić, snimio Petar Žarković

„Nagrada mi mnogo znači jer je dodjeljuje hrvatska sekcija najveće svjetske udruge elektroinženjera“

Brojnim nagradama za svoje znanstvene radove u području elektrotehnike i telekomunikacija te za književna ostvarenja, Oliver Jukić dodao je još jednu, Godišnju nagradu za izniman inženjerski doprinos razvoju sustava upravljanja telekomunikacijskom mrežom za 2021. godinu, koju dodjeljuje Izvršni odbor Hrvatske sekcije IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

IEEE je najveća svjetska tehnička strukovna udruga, koju uglavnom čine inženjeri elektrotehnike i računarstva. Organizira znanstvene konferencije diljem svijeta, bavi se izdavanjem publikacija koje su često citirane u stručnim i znanstvenim radovima, propisuje tehničke standarde i provodi edukacijske aktivnosti. IEEE ima preko 400.000 članova u više od 160 zemalja svijeta, te 107.000 članova studenata. Svi oni podijeljeni su u 342 sekcije unutar deset geografskih regija, a Hrvatska sekcija geografski pripada Regiji 8, koja pokriva Europu, Srednji Istok i Afriku.

Instalacija prve centrale iz generacije MEDIO u ruskom gradu Toljatiju 2000. godine, osobni album

Oliver Jukić, dobitnik godišnje nagrade za 2021. godinu, zaposlio se odmah nakon diplomiranja kao asistent na matičnom Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Magistrirao je (1998.) u domeni programski upravljivih komutacijskih čvorova, a potom prelazi u tvrtku STROM telecom u Pragu, gdje radi na razvoju digitalnog komutacijskog sustava MEDIO. Prvu telefonsku centralu tog sustava osobno je instalirao u gradu Toljatiju u Rusiji. Po povratku u Hrvatsku 2001. osniva tvrtku ICE systems, s kojom suradnju prekida 2007. godine, kad osniva tvrtku Consultem, koja se bavi izradom programske potpore za upravljanje telekomunikacijskom mrežom. Doktorsku disertaciju obranio je 2012. godine. Ostvaruje značajnu suradnju s A1 Hrvatska d.o.o., koja se proširuje i na druge tvrtke unutar grupacije (Makedonija i Austrija). Sustavi nadzora koje je razvijao, u svojstvu arhitekta i razvojnog inženjera, pokrivaju područje upravljanja telekomunikacijskom mrežom, na kojem je i doktorirao.

Predsjedanje sjednicom na IEEE International Conference on Ultra-Modern Telecommunications u Sankt Peterburgu 2012. godine, osobni album

„Nagradu dodjeljuje hrvatska sekcija najveće svjetske udruge elektroinženjera, pa je sasvim razumljivo da mi ta nagrada znači mnogo. Bio sam upoznat s nominacijom pa nije bila potpuno neočekivana, ali svakako me ugodno iznenadila, jer to je nagrada za stručni inženjerski rad. Dio dosadašnje karijere proveo sam u akademskoj zajednici, ali veliki dio moga rada vezan je uz realni ICT sektor, u kojem sam i danas. Bilo je tu dosta rada u inozemstvu, radio sam na razvoju digitalnih telefonskih centrala za rusko tržište, a osobno sam spojio u rusku javnu telefonsku mrežu prvu centralu generacije MEDIO tvrtke STROM telecom iz Praga. Te centrale i danas rade u Moskvi i drugim gradovima. Nakon toga, kroz projekte s tvrtkama ICE telecom iz Ljubljane i Iskratel iz Kranja radio sam u području upravljanja telekomunikacijskom mrežom, u kojem sam i doktorirao,“ ispričao nam je nagrađeni Jukić, istaknuvši Revenue Assurance sustav u Pakistanu kao najizazovniji projekt na kome je radio.

Kod slovenskog telekom operatera Simobil 2004. godine, osobni album

Jukić kaže da je ova nagrada kruna njegove dosadašnje karijere, a svakako predstavlja motiv za još predaniji budući rad.

„U tvrtki Consultem, u kojoj danas radim, imamo nekoliko mladih stručnjaka, pa se nadam da će i njima ovo biti motiv i pokazatelj da se kroz ICT može napraviti karijera u Hrvatskoj, odnosno u Slatini, koja može osigurati lijep život, uz optimalan omjer poslovnog i privatnog,“ kaže Oliver Jukić.

Oliver Jukić na predstavljanju
„Almanaha slatinske kinematografije“,
snimio Petar Žarković

I ZNANSTVENIK I KNJIŽEVNIK

Oliver Jukić koautor je udžbenika „Uvod u građu računala“ te autor udžbenika „Uvod u telekomunikacijske mreže“ i više od četrdeset znanstvenih i stručnih radova. Njegovi radovi nagrađivani su na međunarodnoj konvenciji MIPRO 2010., 2015. i 2018. godine. Jukić je također autor tri romana i jedne knjige kratkih priča, član je Društva hrvatskih književnika i nositelj Zahvalnice Grada Slatine i Spomenice Domovinskog rata.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)